Uit onderzoek is gebleken dat elektriciteitsbranden de meest voorkomende branden zijn in Suriname, ongeveer 30%. Vaak wordt er gezegd dat door kortsluiting een brand ontstaat. Bij een kortsluiting slaan echter de stoppen door. Een elektriciteitsbrand wordt veroorzaakt door overbelasting of door defecte of inferieure apparatuur.

Ik geef u enkele voorbeelden van brandoorzaken die ik ben tegengekomen in de afgelopen jaren en heb gehoord van collega’s:
Het werk van beunhazen.
In de praktijk komt het maar al te vaak voor dat men een niet erkende elektricien in de hand neemt om uitbreidingen te plegen aan de huisinstallatie of bedrijfsinstallatie.
Voor de duidelijkheid volgen hier praktijk voorbeelden:
•Kabels dienen geïsoleerd te zijn en er mogen niet te veel kabels aangesloten te worden op een lasdoos. Het deksel moet dicht kunnen. Kakkerlakken en kamera wintjes gaan op de warmte af en veroorzaken kortsluiting met brand als gevolg.
•In de zekeringskasten zijn de kabels middels schroeven aan de zekering vast gemaakt. Door de trilling van stroom raken deze in de tijd losser met brand als gevolg. Oplossing: voor de huisaansluiting moet 1 keer in de 5 jaren de schroeven in de zekeringskast worden aangetrokken en in bedrijven 1 keer per jaar.
•De stroomkabel van een airco is doorgeknipt en verlengt met een andere kabel. Dit doet men door de elektrische draad door te knippen en een draad met stopcontact erop te plaatsen. Daar waar de twee draden bij elkaar komen wordt met isolatietape geplakt. Isolatietape is een dunne plakband dat warm wordt  en gaat smelten met als gevolg; Brand.
•In een kamer was een extra opbouw geaarde wandstopcontact geplaatst. De verbinding naar het extra stopcontact is met een kabel van een luidspeaker box verbonden. Dus twee dunne draadjes en geen aarde. De gebruiker leeft dus in de veronderstelling dat dit stopcontact geaard is en er normaal stroom doorheen kan. Op dit stopcontact was een koelkast geplaatst met een geaarde stekker.
•Adapters: Vaak zitten grote stroomverbruikers zoals koelkasten en magnetrons op een adapter die de aarde niet doorgeleid. De adapters smelten door de hitte en vatten vlam. Een dringend advies is dan ook nooit adapters te gebruiken, maar de stekkers te laten vervangen door een erkende installateur.
Inferieure elektrische randapparatuur.
Suriname wordt overspoeld door inferieure elektrische randapparatuur. Een leek ziet het verschil bijna niet. Het probleem is dat de kabels in de apparatuur vaak te dun is om de hoeveelheid stroom door te kunnen voeren. Hierdoor worden de kabels sneller heet en zullen vlam vatten. Advies is om uw erkende installateur te vragen welke de goed gekeurde kabels zijn. In China worden de apparaten na gemaakt en de keurmerken CE en UL listed geplaatst. In China wordt ook A Kwaliteit apparatuur gemaakt, maar vele Surinaamse importeurs importeren de C Kwaliteit op een paar goede bedrijven na.